Hoe kies je tuinverlichting?

Wat zijn de redenen waarom je tuinverlichting wilt aanschaffen? Wat kan het doen voor jouw tuin? Je kunt denken aan preventie van inbraak en een vergroting van je gevoel van veiligheid. Wellicht ben je ook op zoek naar verlichting die sfeer in je tuin brengt, zo belangrijk in de maanden waar je graag nog ’s avonds van je tuin wilt genieten en misschien een tuinfeest of barbecue organiseert. Heb je een grote tuin met een schuur, stal of ander bijgebouw, dan zul je behoefte hebben aan verlichte paden. Welke tuinverlichting je ook kiest, er zijn een paar simpele uitgangspunten die je helpen de juiste tuinverlichting uit te zoeken.

Bedenk waar je licht in je tuin wilt

Is veiligheid je voornaamste beweegreden, kies dan voor tuinverlichting met bewegingssensoren. Plaats die vooral op die plekken waar je kunt verwachten dat anderen, goedschiks of kwaadschiks, je tuin benaderen. Dus bij het looppad bij je voordeur, bij je achterom en bij je eventuele garage. Goed functionerende buitenverlichting met bewegingssensoren heeft een aantoonbaar afschrikkend effect op potentiƫle inbrekers en ook politie en verzekeringsmaatschappijen ondersteunen een dergelijk initiatief op het gebied van inbraakpreventie van harte.
Langs looppaden kun je mooie staande lampen monteren die je looppad te allen tijde zichtbaar houden. Een vijverlamp in de buurt van je waterpartij zorgt ervoor dat je ook als het donker is een haast sprookjesachtig effect in je tuin creƫert. Als je in je tuin bepaalde hoekjes hebt die extra aandacht verdienen, dan zorgt goed geplaatste tuinverlichting voor de juiste accenten. Tuinen met beelden of andere kunstvoorwerpen hebben baat bij tuinverlichting die zelf ook iets artistieks uitstralen. Naast basale tuinverlichting heb je een ruime keuze uit tuinlampen die beslist designlampen genoemd mogen worden.

Aan welke technische eisen moet tuinverlichting voldoen?

Kies je voor tuinverlichting met zonnecellen, dan kies je voor een onderhoudsarme oplossing die ook milieuvriendelijk is. Met tuinverlichting op zonnecellen laadt je de bijbehorende accu’s overdag op en ’s avonds geven je lampen je dan een mooi schijnsel. Plaats deze lampen dan wel op een plek waar overdag de zon ook kan komen en hou de zonnecellen vrij van vuil, modder en stof. Tuinverlichting moet natuurlijk wel tegen alle weersomstandigheden kunnen. Waterdichtheid is essentieel. Veel tuinlampen zijn gemaakt van niet-roestende materialen of zodanig behandeld met bijvoorbeeld een poedercoating, dat vocht geen invloed zal hebben. Ook zal de behuizing waterdicht gemaakt zijn, bijvoorbeeld met rubberen afdichtingsringen. Om zolang mogelijk profijt te hebben van je buitenverlichting, is het aan te bevelen om je lampen regelmatig te checken op corrosie en ook goed in de gaten te houden of je rubberen afdichtingsringen nog wel goed hun werk doen. Rubber is een natuurproduct dat na verloop van tijd aangetast kan raken.
De meeste tuinlampen zul je moeten aansluiten op netstroom, al dan niet met een transformator. Gebruik snoeren die volledig waterdicht zijn, een goede beschermlaag hebben en begraaf ze op plekken die voor jou makkelijk te bereiken zijn, mocht je onderdelen moeten vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *