Hoe verlicht je een tuin?

Heb je net een nieuw huis gekocht of gehuurd, of heb je je tuin volledig verbouwd? Als je met het plan rondloopt om je tuin van verlichting te voorzien, en je hebt al wat idee├źn welke lampen je wilt aanschaffen, dan is het toch slim om even een stapje terug te doen. Je kunt het plaatsen van tuinverlichting het beste goed doordacht en planmatig aanpakken. Wil je wat praktische handreikingen? Lees dan vooral verder. Als je wilt weten wat licht voor jouw tuin kan doen, kijk dan hier!

Je lichtplan maken

Ga allereerst bij jezelf na welke doelen jouw tuinverlichting moet hebben. Als je tuinverlichting ook een gevoel van veiligheid moet geven en een bijdrage moet leveren aan inbraakpreventie, dan is het een goed idee om lampen met bewegingssensoren te plaatsen op die plekken waar anderen jouw tuin kunnen betreden. Hiervoor kun je het beste staande lampen of lampen met muurbevestiging nemen die een zo groot mogelijk gebied bij je voordeur of je achterom bestrijken.
Als je een grote tuin hebt en je wilt looppaden verlicht houden, dan zijn inbouwspots of kleine staande lampen een goede optie. Deze lampen plaats je langs het looppad en ze zullen ook alleen je looppad verlichten.
Heb je een mooi buitenterras, bekijk dan waar je verlichting nodig hebt en op welke hoogte. Hoe hoger je tuinverlichting plaatst, hoe meer oppervlak er door je lampen verlicht wordt. Hou daarbij ook rekening met de lichtopbrengst van de lampen die je wilt gebruiken. Ga je voor sfeerverlichting of wil je ook nog buiten een boek kunnen lezen?
Zijn er bepaalde plekken in je tuin die je ook ’s avonds verlicht wilt hebben, zoals je vijver, bomen of kunstvoorwerpen? Bepaal welke lampen je hiervoor nodig hebt.
Heb je een totaalbeeld gekregen? Maak dan een schets van je tuin en bepaal op welke plekken je welke lamp nodig hebt. Dit wordt je lichtplan, waarbij je ook de positie van je bedrading aan kunt geven.

Wat voor licht is geschikt in de tuin?

Het belangrijkste van tuinverlichting is dat het blootgesteld wordt aan weersomstandigheden en vocht. Je lampen zullen waterdicht moeten zijn en gemaakt van materialen die corrosie kunnen weerstaan. De meeste tuinverlichting voldoet hieraan, maar het is altijd zaak om regelmatig te controleren of het nog steeds aan alle eisen voldoet.

De soorten tuinlampen

Goede leveranciers van tuinverlichting bieden een keur aan mogelijkheden. Grote staande lampen bestralen een groter gebied dan kleine en zijn vaak kunstvoorwerpen op zich. Muurlampen met bewegingssensoren zijn een goede optie bij inbraakpreventie. Inbouwspots doen het goed op een veranda of langs tuinpaden. Hou ze wel zoveel mogelijk vrij van bladeren en vuil. Tuinverlichting met zonnecellen geven ’s avonds licht via hun accu’s die overdag door zonlicht worden opgeladen.

De aanleg van tuinverlichting

Op basis van je lichtplan leg je jouw tuinverlichting aan. Bedrading verwerk je zoveel mogelijk in speciale gootjes of minstens 60 centimeter onder de grond. Zorg er wel voor dat je er te allen tijde gemakkelijk bij kunt komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *